Gå til hovedindhold
 2 mænd med udstrakte arme
Chris Heller
Søren Keiding og Jens Degett optræder som vandmolekyler i Salon #5

Videnskabssaloner

Antibiotika og resistens

Forår 2020

a huge amount of red and white pills
Analuisa Gamboa on Unsplash
Piles of pills

Antibiotika er vores vigtigste medicin, det har givet os en kur mod de største dræbere, men er vi ved at miste den, fordi vi misbruger medicinen? Vi ser flere og flere resistente bakterier på vores hospitaler, og nogen af dem kan vi ikke behandle. Det kan ødelægge vores sundhedsvæsen.

Er vi ved at tabe kampen mod de resistente bakterier, hvad kan vi gøre for at stoppe dem, er der alternativer, og hvordan ser fremtiden ud?

an open pill bottle on its side with green pills falling out
Sharon McCutcheon on Unsplash

UDSKUDT PÅ UBESTEMT TID PGA. RISIKO FOR SMITTE MED COVID-19

12. marts - Science Salon #9 

Antibiotika: Engang døde vi af ingenting

ved  Hans Jørn Kolmos, Professor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet

 

Temaer fra tidligere Science Salon Sæsoner

Vand

Efterår 2019 

waves in water
Imleedh Ali on Unsplash
Making waves

Vand er en afgørende forudsætning for livet her på Jorden. Samtidig er vand et meget særpræget stof; dets faste form (is) fylder mere end dets flydende, det har en meget høj varmefylde (der skal meget energi til at varme det op), det er et fremragende opløsningsmiddel for ladede biologiske molekyler, og det meste af Jordens overflade er dækket af det.

Dette tema inddrager disciplinerne fysik, kemi, biologi, geologi og astronomi, for at afdække vandets betydning for livet her på Jorden og fortælle, hvordan det er kommet hertil.

Se BBC video hvor videnskabsjournalist Allok Jha sporge: Hvorfor vand er en af ​​de underligste ting i universet?

Jorden

Forår 2019

An astronaut and Earth
NASA
Floating above "the pale blue dot"

Jorden er den planet vi bor på. Den ligger som den tredje planet i Solsystemet, og det er det eneste sted, vi foreløbigt kender til liv. Men hvorfor er det netop her livet er blomstret op? Hvad er det ved den, som gør den særligt velegnet til liv i forhold til vores naboplaneter? Hvor gammel er Jorden egentlig, hvordan er den dannet, og hvad ved vi om dens historie? Hvad er den lavet af, og hvordan bevarer vi den, så de kommende generationer af mennesker også får glæde af den?