Gå til hovedindhold
 2 mænd med udstrakte arme
Chris Heller for Science Stories
Søren Keiding og Jens Degett optræder som vandmolekyler i Salon #5

Videnskabssaloner

Vand

Efterår 2019 

waves in water
Imleedh Ali on Unsplash
Making waves

Vand er en afgørende forudsætning for livet her på Jorden. Samtidig er vand et meget særpræget stof; dets faste form (is) fylder mere end dets flydende, det har en meget høj varmefylde (der skal meget energi til at varme det op), det er et fremragende opløsningsmiddel for ladede biologiske molekyler, og det meste af Jordens overflade er dækket af det.

Dette tema inddrager disciplinerne fysik, kemi, biologi, geologi og astronomi, for at afdække vandets betydning for livet her på Jorden og fortælle, hvordan det er kommet hertil.

Se BBC video hvor videnskabsjournalist Allok Jha sporge: Hvorfor vand er en af ​​de underligste ting i universet?

Jorden

Forår 2019

An astronaut and Earth
NASA
Floating above "the pale blue dot"

Jorden er den planet vi bor på. Den ligger som den tredje planet i Solsystemet, og det er det eneste sted, vi foreløbigt kender til liv. Men hvorfor er det netop her livet er blomstret op? Hvad er det ved den, som gør den særligt velegnet til liv i forhold til vores naboplaneter? Hvor gammel er Jorden egentlig, hvordan er den dannet, og hvad ved vi om dens historie? Hvad er den lavet af, og hvordan bevarer vi den, så de kommende generationer af mennesker også får glæde af den?