Gå til hovedindhold
a photo under tthe sea
Fernando Jorge on Unsplash

Verden under overfladen

Litteraturhuset i Nybrogade 28, KBH
04.12.19   19:25 - 21:30

Godt 70 % af Jordens overflade er dækket af oceaner. Dette vand byder på et væld af mikroskopiske livsformer, der er fuldstændig afgørende for klodens biologi. Professor Katherine Richardson, har forelsket sig håbløst i denne marine fauna. Men hun er bekymret.

Vandmasserne opsuger i vor tid meget store mængder af den CO2, vi udleder til atmosfæren. Derved skærmer vand et os mod alt for hastige klimaforandringer. Det er selvfølgelig heldigt, men det har en høj pris. CO2, opløst i vand, bliver til kulsyre. Og derved ændres de kemiske egenskaber i oceanerne hastigt med vores brug af fossile brændsler.

Hvordan vil forsuringen af oceanernes vand påvirke vilkårene for det mylder af liv, som lever i vand? Og hvornår må vi forvente, at Jordens vand er mættet af kulsyre, hvorefter stigningen af CO2 i atmosfæren vil accelerere?

a photo of Katherine Richardson
Magnus Aronson

Katherine Richardson er professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Center ved Københavns Universitet. Hun var formand for Regeringens Klimakommission 2008-2010 og har siden 2015 været medlem af Danmarks Klimaråd. Blev i 2016 udnævnt som medlem af ekspertpanelet, nedsat af FN’s Generalsekretær, til at udarbejde the Global Sustainable Development Report 2019.

Katherines forskning udføres på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima og fokuserer på biogeokemiske processer i havets overflade, og hvordan disse processer påvirkes af klimaforandringerne. Hendes forskning handler specifikt om, hvordan klimaforandringer og biodiversitet i havet påvirker det globale kulstofkredsløb. Hun er endvidere en af de ledende forskere i udviklingen af the Planetary Boundaries framework, der tilsigter, at identificere a safe operating space for menneskeheden i forhold til dens påvirkning af det globale miljø.

 

Science Stories er støttet af Novo Nordisk Fonden.