Gå til hovedindhold
A man in a whites robe doing tests
Jens Degett
Anders Fomsgaard i hans laboratorium på Statens Serum Institut.

Virus i perspektiv 5: Test og vacciner mod COVID-19

Hele verden er ramt af den største og mest alvorlige virus pandemi i de sidste 100 år. Vi er stadig i starten at pandemien, så der er meget vi ikke ved, om hvad der kommer til at ske. Det har skabt stor interesse for at forstå virus bedre, og der er rigtigt meget at fortælle, også en del overraskende ting som for eksempel, at vi har store mængder virus indbygget i vores genom. Der findes virus som angriber virus. Nogen virus er måske ligefrem gavnlige for vores immunsystem andre slår dig ihjel på kort tid.

Overlæge, Professor, dr. med. Anders Fomsgaard gør status over, hvad vi ved og ikke ved om virus i en serie interviews med videnskabsjournalist Jens Degett. Serien består af fem programmer, hvoraf fire blev optaget den 11. og 13. marts 2020. Det sidste program blev optaget den 15. april 2020.

I dette program fortæller Anders Fomsgaard om hvordan man undersøger om folk har COVID-19 sygdommen eller har haft den. Om immunsystemets eget forsvar, og hvorfor en vaccine kræver noget helt særligt for at beskytte mod COVID-19.

Anders Fomsgaard har været leder af Virus Forsknings & Udviklingslaboratoriet på Statens Serum Institut siden 1992. Han er desuden adjungerende professor ved SDU, og har arbejdet med virusforskning i Danmark, Tyskland og USA. Anders Fomsgaard er aktuel med en bogudgivelse med titlen: ”Det er bare en virus”, udgivet på Gyldendals Forlag.

Andre podcasts i serien:

  • Virus i perspektiv 1: Influenza, corona, polio og kopper
  • Virus i perspektiv 2: HIV, AIDS og retrovirus
  • Virus i perspektiv 3: Mæslinger, human papillomavirus (HPV) og herpes
  • Virus i perspektiv 4: Eksotiske kæmpevirus og virus i vores genom

Følg Science Stories på: iTunesSpotifySpreakerGoogle PodcastsTwitterFacebook, og Instagram.

Science Stories er støttet af Novo Nordisk Fonden.