Gå til hovedindhold
an oval shaped virus in a orange background
C. Abergal and J. Bartoli, IGS UMR7256, CNRS-AMU
Electron microscope image of the 30,000 old giant Pithovirus found in Siberia.

Virus i perspektiv 4: Eksotiske kæmpevirus og virus i vores genom

Hele verden er ramt af den største og mest alvorlige virus pandemi i de sidste 100 år. Vi er stadig i starten at pandemien, så der er meget vi ikke ved, om hvad der kommer til at ske. Det har skabt stor interesse for at forstå virus bedre, og der er rigtigt meget at fortælle, også en del overraskende ting som for eksempel, at vi har store mængder virus indbygget i vores genom. Der findes virus som angriber virus. Nogen virus er måske ligefrem gavnlige for vores immunsystem andre slår dig ihjel på kort tid.

Overlæge, Professor, dr. med. Anders Fomsgaard gør status over, hvad vi ved og ikke ved om virus i en serie interviews med videnskabsjournalist Jens Degett. Serien består af fem programmer, hvoraf fire blev optaget den 11. og 13. marts 2020. Det sidste program blev optaget den 15. april 2020.

Dette program handler om nye gigantiske kæmpevirus, virus som har været frossen Siberiens permafrost i 30.000 år og stadig kan smitte, virus som inficerer andre virus og meget mere. Vi ved i virkeligheden så lidt om virus, og forskerne bliver gang på gang overrasket.

Anders Fomsgaard har været leder af Virus Forsknings & Udviklingslaboratoriet på Statens Serum Institut siden 1992. Han er desuden adjungerende professor ved SDU, og har arbejdet med virusforskning i Danmark, Tyskland og USA. Anders Fomsgaard er desuden aktuel med en bogudgivelse med titlen: ”Det er bare en virus”, udgivet på Gyldendals Forlag.

Andre podcasts i serien:

  • Virus i perspektiv 1: Influenza, corona, polio og kopper
  • Virus i perspektiv 2: HIV, AIDS og retrovirus
  • Virus i perspektiv 3: Mæslinger, human papillomavirus (HPV) og herpes
  • Virus i perspektiv 5: Test og vacciner mod COVID-19

Følg Science Stories på: iTunesSpotifySpreakerGoogle PodcastsTwitterFacebook, og Instagram.

For mere indhold om 30.000  år gamle kæmpevirus fra Sibirien, som stadig smitter se pressemeddelelses.

Science Stories er støttet af Novo Nordisk Fonden.