Gå til hovedindhold
March for Science 2017 - Joshua Tree Photography
Joshua Tree Photography
March for Science i 2017, Christiansborg Slotsplads, København.

Viden er vigtig

På Jordens Dag den 22. april 2017 arrangerede amerikanske borgere at demonstrere for videnskab.  Demonstrationerne blev kaldt 'March for Science' og var forårsaget af den amerikanske præsident Donald Trumps manglende tilslutning til den globale klimadagsorden, og halvhjertede støtte til forskning og uddannelse. 

Demonstrationerne i USA blev suppleret af tilsvarende demonstrationer i mere end 600 byer verden over og millioner af mennesker protesterede mod magthavernes manglende villighed til at lytte til videnskabens evidensbaserede råd.

I den danske version af marchen deltog ca. 7.000 demonstranter i København og lidt mindre i Århus. Blandt deltagerne var rektorer fra landets universiteter og ledende medlemmer af flere af Folketingets partier ført an af forskningsminister Søren Pind og hans embedsmænd.

Som en af initiativtagerne til marchen lavede videnskabsjournalist Jens Degett dette program sammen med Professor Anja C. Andersen, fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet for at reklamere for marchen.  

Udsendelsen giver et godt bud på hvorfor der er brug for viden i samfundet, og hvorfor vi alle sammen bør deltage aktivt i, at opsøge og kræve mere viden, så vi kan deltage i den demokratiske proces. 

Den er et manifest for, hvorfor viden er vigtig. Og lige så aktuel i dag som for fire år siden, da politikerne herhjemme nu igen er begyndt at tale om at skære ned på forskning.  Måske er det snart tid til at demonstrere i gaderne igen.

Følg Science Stories på:  Apple PodcastSpotifySpreakerGoogle PodcastsPodimoYouTubeTwitterFacebook, og Instagram.

Anja C. Andersen er aktuel med bog om videnskabens betydning for samfundet: "Hvad skal vi med videnskaben".

Se programmet for Forskningens Døgn.