Gå til hovedindhold

Vand - det mærkeligste stof i universet

I denne optagelse fra en Science Stories videnskabssalon taler Professor Søren Keiding fra Århus Universitet om vands mange mærkelige egenskaber. Vand er af forskere blevet kaldt det mærkeligste stof i universet, og vand opfører sig på mange måder anderledes end alle andre stoffer vi kender. Vand er det eneste stof der udvider sig i sin faste form og flyder oven på når det fryser til is. Det er bare en af de ca. 45 mærkelige egenskaber som kun vand har. Jens Degett fra Science Stories interviewer.

Denne salon giver desuden svar på: Hvor kommer vores vand fra her på jorden? Hvorfor er vand og liv altid forbundne? Hvad er det der gør vand specielt? Hvad kan vand og hvorfor er det så velegnet som ”vært” for biologi? Hvad kan et vandmolekyle og hvad kan to? Kan vand huske? Hvad er tungt vand? Hvor godt forstår vi vand? Og meget mere.

Cirka halvvejs inde i programmet illustrerer Søren Keiding og Jens Degett atomernes placering, vibration og rotation i forbundne vandmolekyler ved at agere atomer med kroppe, arme og hænder. Dette kan høres men ikke ses i podcasten.

Følg Science Stories på: iTunesSpotifySpreakerGoogle PodcastsTwitterFacebook, og Instagram.

Science Stories er støttet af Novo Nordisk Fonden.