Gå til hovedindhold
a rocket ready to be launched
NASA/Bill Ingalls
Ariane 5 rocket, with NASA’s James Webb Space Telescope onboard, on the launch pad (Dec. 23, 2021) at the Guiana Space Center in Kourou, French Guiana.

[Rerun] Verdens største rumteleskop

Verdens største rumtelesekop James Webb stod klar til at blive sendt afsted i dag juleaftens dag 2021, men desværre blev dagens opsendelse forpurret af en storm i området omkring Fransk Guyana. Vejrudsigten er god de næste par dage, og der vil man forsøge igen. Der sidder sikkert nogle nervøse, danske forskere fra DTU Space og følge spændt med. For DTU Space er involveret i konstruktionen af teleskopet og sikrer med sin deltagelse i projektet, at danske forskere er blandt de første, der kommer til at studere de enestående billeder man forventer at få med teleskopet.

James Webb-rumteleskopet er populært sagt Hubble-rumteleskopets efterfølger, der med sin nylige opdagelse af vanddamp på en lille jordlignende exoplanet viser vejen for, hvad vi har i vente, når James Webb-rumteleskopet bliver operativ.

Morten Remar har talt med lektor Christoffer Karoff fra Institut for Geoscience på Århus Universitet og seniorforsker Hans Ulrik Nørgaard Nielsen fra DTU Space i Lyngby.

Følg Science Stories på: Apple PodcastSoundCloudSpotifySpreakerGoogle PodcastsPodimoTwitter og Instagram.

Podcasten blev produceret med støtte fra Novo Nordisk Fonden.