Gå til hovedindhold
researcher collecting sand from meteorite
Svend Funder
Prof. Kurt Kjær collecting samples from the crater found under Hiawatha Glacier in Greenland.

[Rerun] Krateret under isen

Under Grønlands indlandsis ligger to gigantiske nedslagskratere efter meteoritter. Er det disse meteornedslag, som kortvarigt bragte istiden tilbage tidligt i den mellemistid, som vi er i nu? Svaret på det spørgsmål ligger måske i nogle smudsige lag af indlandsisen, geolog Kurt Kjær er på vej til Grønland for at samle prøver fra.

Henrik Prætorius interviewer Kurt Kjær, professor i kvartærgeologi ved Sektion for Geo-genetic på Københavns Universitet.

Kvartærtiden er de sidste 2,5 millioner år af Jordens eller 4,6 milliarder år historie, som er den periode, hvor der har eksisteret en serie af istider. 95% af Danmarks aflejringer og sedimenter stammer netop fra kvartærtiden, og som oftest er det aflejringer, der er relateret med den seneste istid.

Følg Science Stories på:  Apple PodcastSpotifySpreakerGoogle PodcastsPodimoYouTubeTwitterFacebook, og Instagram.

Her kan man læse mere om denne historie (på engelsk): Scientists Spot What May Be a Giant Impact Crater Hidden Under Greenland Ice og Massive Impact Crater Beneath Greenland Could Explain Ice Age Climate Swing

Læs mere om forskningen bag denne historie her (på engelsk): A large impact crater beneath Hiawatha Glacier in northwest Greenland.

Podcasten blev produceret med støtte fra Novo Nordisk Fonden.