Gå til hovedindhold
Konserveret jernøks med skaft omkring 75 cm lang
Rikke Grøn Larsson, Media Department Moesgaard
Konserveret jernøks (med skaft omkring 75 cm lang) fundet på gravpladsen.

[Rerun] Folkemordet i Midtjylland

I Alken Enge i Østjylland ligger hundredvis af nedslagtede mennesker under 2000 års muld.  Arkæologer fandt denne massegrav i en grumset mose, der indeholdt resterne af jernalderkrigere. Deres kroppe var rituelt lemlæstet og afsløret traumatiske skader som snit og slag fra økser og andre våben.

Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum, mener "at dette var et helligt sted for en hedensk religion - en hellig lund - hvor den sejrrige afslutning af store slag blev præget af den rituelle præsentation og ødelæggelse af knoglerne til de overvundne krigere".  Men hvad skete der virkelig her? Med jævne mellemrum har arkæologer ændret mening, og for nylig er der opstået et billede af en djævelsk kamp, ​​der ændrede Danmarks historie.

Henrik Prætorius interviewer Mads Kähler Holst, direktør ved Moesgaard Museum.

Følg Science Stories på:  Apple PodcastSpotifySpreakerGoogle PodcastsPodimoYouTubeTwitterFacebook, og Instagram.

Her kan man læse mere om denne historie: Alken Enge er en enestående lokalitet og mere om forskningen på denne historie her (på engelsk): Direct evidence of a large Northern European Roman period martial event and post-battle corpse manipulationDe arkæologiske, geologiske og antropologiske fund ved udgravningerne i Alken Enge findes her.

Podcasten blev produceret med støtte fra Novo Nordisk Fonden.