Gå til hovedindhold
Santiago Ramon y Cajal’s graceful drawing of neurons.
Courtesy of the Cajal Institute and the Spanish National Research Council
Santiago Ramon y Cajal’s graceful drawing of neurons.

[Rerun] Alle celler i kroppen er elektriske

Alt liv og alle levende celler er elektriske. Vi mennesker bruger ca. en tredjedel af kroppens energiforbrug til at opretholde de elektriske spændinger i kroppens celler. Alle vores sanser bygger på elektricitet, vores hjerne og alle neuronerne er elektriske.

Nu begynder forskerne at finde nye aspekter af kroppens elektriske signaler. Blandt andet når det gælder nervesignaler, så er den traditionelle teori for, hvordan et nervesignal transporteres i nervecellerne udfordret af en ny teori. To ledende forskergrupper, begge med adresse på Blegdamsvej er vildt uenige.

Den ene gruppe ledet af Neuroforsker Rune Berg fra Panum Instituttet forsvarer den gældende forklaring på et nervesignal. Den nye forklaring på hvordan et nervesignal bliver udbredt når man støder tåen ind i en stol til man siger AV! den fremføres af Professor Thomas Heimburg fra Niels Bohr Instituttet.

Her er det videnskabsjournalist Jens Degett som interviewer Rune Berg for Science Stories. I det følgende program vil Thomas Heimburg fremlægge sin forklaring på nervesignaler.

Følg Science Stories på:  Apple PodcastSpotifySpreakerGoogle PodcastsPodimoYouTubeTwitterFacebook, og Instagram.

Lær mere om tegninger af nerveceller af Santiago Ramón y Cajal, grundlæggeren af ​​moderne neurovidenskab, i denne artikel (på engelsk):  Why the First Drawings of Neurons Were Defaced.

Podcasten blev produceret med støtte fra Novo Nordisk Fonden.