Gå til hovedindhold
4 man in protective suits unbagging the mars rover
NASA/Kennedy Space Center
Mars 2020 Perseverance Rover undergoing processing at Florida Spaceport.

Perseverance

Jublen ville ingen ende tage da NASA den 5. marts i år, offentliggjorde navnet på den næste Mars-rover, Perseverance, der kan oversættes til vedholdenhed eller udholdenhed. Og igen var det op til skoleelever landet over, at byde ind med forslag, der denne gang blev vundet af 13-årige Alexander Mathers fra Virgina, USA.

Perseverance, der er den femte mars-mission med en rullende robot, genbruger erfaring og designet fra dens succerige forgænger, den 6-hjulede Curiosity, der landede på den røde planet i 2012 og stadig er aktiv og sender data og billeder fra Mars.

Med opdateringer og forbedringer af Perseverance håber NASA og alverdens marsforskere på at få vigtig viden om den gådefulde planet, der blandt mange andre vigtige opgaver, skal forberede en bemandet mission til Mars.

Mission er sat til opsendelse i juli-august i år, fra legendariske Cap Canavaral i florida, hvor både Apollo og Rumfærgerne blev opsendt. Og går alt vel – og det håber vi naturligvis det gør, så lander Perseverance på Mars den 18. februar 2021.

Morten Remar har talt med marsforsker Kjartan Kinch fra Niels Bohr Instituttet om selve missionen og danske forskeres deltagelse.

Følg Science Stories på: iTunesSpotifySpreakerGoogle PodcastsTwitterFacebook, og Instagram.

Her kan man læse mere om denne historie (på engelsk): Behind the Spacecraft Perseverance – The Next Mars Rover

Science Stories er støttet af Novo Nordisk Fonden.