Gå til hovedindhold
a robot with the electronic brain visible
Franck V. on Unsplash

Nørdalarm: Kunstig intelligens og store varme maskiner

Kunstig Intelligens er ikke særlig intelligent i menneskelig forstand. Den har for eksempel meget svært ved at lære at se forskel på hunde og katte, meget sværere end et lille menneskebarn, der bare skal se én af hver, før det kan se forskel, hvorimod en computer skal se flere tusinde af hver art, og alligevel kan tage fejl.

Men det gør det egentlig noget, så længe computeren kan hjælpe og supplere os mennesker med det, vi ikke selv er så gode til ikke gider, siger professor Anders Kofoed-Petersen, vicedirektør og chef for Data Science and Engineering Lab Management, Alexandra Instituttet og professor i kunstig intelligens ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet (NTNU) i Trondheim. Ifølge ham, er vi allerede omgivet af kunstig intelligens hver eneste dag, på computernetværkerne, i vores telefoner og mange andre steder og fremtiden byder på endnu mere AI.

Anders Kofoed-Petersens vej til at blive professor i kunstig intelligens startede egentlig med en ryglidelse, der betød, at han ikke kunne blive kok, som han ellers havde planlagt. Til gengæld har hele hans liv været fyldt med computere, lige fra den første ’brødkasse’, en Commodore 64 til den skal af supercomputeren CRAY, der står på hans gamle institut i Trondheim, i dag uden indmad og udelukkende som et dekorativt møbel.

Anders Kofoed-Petersen og Anders Kjærulff tager en lang snak om computere og intelligens mens de lader sig akkompagnere af diverse reklamer for de maskiner, vi i dag har vænnet os til er overalt, men som engang repræsenterede drømmen om det magiske: En elektronisk hjerne.

Rettelse: Professor Anders Kofoed-Petersen sammenligner på et tidspunkt den menneskelige hjerne med en 3,5 kilos fedtklump.  Denne vægt er lidt i overkanten i forhold til menneskehjernens vægt som ligger på 1200-1500 gram for de fleste mennesker.  

Følg Science Stories på: iTunesSpotifySpreakerGoogle PodcastsTwitterFacebook, og Instagram.

Mere indhold here om:

Science Stories er støttet af Novo Nordisk Fonden.