Gå til hovedindhold
Experimental painting - electricity
Experimental painting resembling electricity

Nerverne virker måske ikke som vi troede

Nogle gange sker det i videnskaben at det man mente var en fuldstændig beskrivelse af et fænomen pludselig viser sig at være helt anderledes end det man troede det var. Professor Thomas Heimburg er fysiker og leder en forskergruppe på Niels Bohr Instituttet som arbejder med en model for, hvordan nerver fungerer, som vender op og ned på den gængse opfattelse af nervesignaler. 

Selv om Professor Thomas Heimburg møder modstand i videnskabelige kredse med sin nye model, så har den imidlertid nogle fordele som gør den mere end interessant: 

  • Den forklarer nemlig hvordan bedøvelsesmidler virker på nerveceller. 
  • Den giver også en god forklaring på hvorfor hjernen ikke bliver overophedet af energi fra de mange elektriske nerveimpulser den modtager,
  • Den giver desuden også en god forklaring på hvorfor nerveimpulser bevæger sig med lydens hastighed og ikke lysest hastighed, som man ellers skulle tro ved en elektrisk impuls.

Hvis Professor Thomas Heimburg har ret i sin nye forklaring på nervesignaler, så skal lærebøgerne skrives om, og måske bliver det muligt at behandle smerter på en helt ny måde end det man gør med traditionel medicinsk behandling. Imidlertid er Neuroforsker Rune Bergs forskningsgruppe fra Panum Instituttet meget uenig, men ingen har kunnet bevise, hvem som har ret. Interviewet med Rune Berg kan med fordel høres før programmet med Professor Thomas Heimburg. 

Følg Science Stories på: iTunesSpotifyGoogle PodcastsTwitterFacebook, og Instagram.

Science Stories er støttet af Novo Nordisk Fonden.