Gå til hovedindhold
drawing of two extinct birds

Gejrfuglen

Dette er en historie om menneskelig uvidenhed, arrogance dumhed og grådighed. Hvis vi ikke tager ved lære af denne historie, er vi lige så dødsdømte blandt arterne på jorden som Gejrfuglen.

Gejrfuglen var engang en meget almindelig fugl på den nordlige halvkugle. Fuglen kunne ikke flyve, den var klodset på land og var let at fange for sejlere og folk, der brugte deres fjer. Professor Gisli Pálsson har fundet beskrivelsen af, hvordan de sidste Gejrfugle blev jaget og nedlagt.

Denne historie blev skrevet af æggesamleren John Wolley og ornitologen Alfred Newton, under deres besøg på Island sommeren 1858, ti år efter Gejrfuglen forsvandt. Historien er både en tragedie, men det er også en symbolsk historie om, hvordan grådighed og uvidenhed kan resultere i udryddelse af vigtige dyr med store konsekvenser for fødekæden og en økologisk balance for evigt.

Hvis denne udryddelse af dyr og økosystemer fortsætter, kan balancen i naturen endda true mennesket er Professor Gisli Pálsson foredrag i Videnskabernes Selskab i vinteren 2019-2020s konklusion.

Jens Degett fra Science Stories har talt (på engelsk) med professor Gisli Pálsson fra Islands Universitet. Interviewet fandt sted i forbindelse med Gisli Pálsson foredrag i Videnskabernes Selskab i vinteren 2019-2020

Følg Science Stories på: iTunesSpotifySpreakerGoogle PodcastsTwitterFacebook, og Instagram.

Science Stories er støttet af Novo Nordisk Fonden.