Gå til hovedindhold
young African boys crowded in a window
Bill Wegener on Unsplash
Crowding increases the mortality of a disease

[Best of] Virus i perspektiv 3: Mæslinger, human papillomavirus (HPV), og herpes

Vi fortsætter sommerens serie om virus med professor Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.

Den seneste globale COVID-19 pandemi har skabt interesse for at forstå virus bedre. Der er rigtigt meget at fortælle, også en del overraskende ting som for eksempel, at vi har store mængder virus indbygget i vores genom. Der findes virus som angriber virus. Nogen virus er måske ligefrem gavnlige for vores immunsystem andre slår dig ihjel på kort tid.

Professor Anders Fomsgaard gør status over, hvad vi ved og ikke ved om virus i en serie interviews med videnskabsjournalist Jens Degett. Serien består af fem programmer som blev optaget onsdag den 11. marts og fredag den 13. marts 2020. Det sidste program blev optaget den 15. april 2020.

Dette program handler om mæslinger, som er mange gange mere smitsom end Corona virus. Der er en meget spændende historie om Peter Aaby's observationer i Gunea Bisau, HPV virus, som har skabt en kæmpe debat om vaccine og Herbes som måske ikke et så ringe endda.

Anders Fomsgaard har været leder af Virus Forsknings & Udviklingslaboratoriet på Statens Serum Institut siden 1992. Han er desuden adjungerende professor ved SDU, og har arbejdet med virusforskning i Danmark, Tyskland og USA. Anders Fomsgaard er desuden aktuel med en bogudgivelse med titlen: ”Det er bare en virus”, udgivet på Gyldendals Forlag.

Næste podcasts i serien:

  • Virus i perspektiv 4: Eksotiske kæmpevirus og virus i vores genom
  • Virus i perspektiv 5: Test og vacciner mod COVID-19

Følg Science Stories på: Apple PodcastSoundCloudSpotifySpreakerGoogle PodcastsPodimoTwitter og Instagram.